Prof.Dr.Ender YARSAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı
   
 

V. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi
1-4 Eylül 2016 BURSA

V. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi Bursa’da, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin ev sahipliğinde 1-4 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ev sahipliğinde, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği’nin desteğiyle düzenlenen Kongre, Prof.Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kongrenin açılışına, Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr. Abdülkadir Orman, Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Gözde Özalp, Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sinan Sağlam, Kongre Onursal Başkanı Prof.Dr. Selahattin Ceylan, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ender Yarsan, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Songül Sonal, Veteriner Fakültesi Öğretim üyeleri, veteriner ilaç firması temsilcileri, VİSAD temsilcisi, çeşitli Üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yetkililer olacak şekilde yaklaşık 200 bilim insanı katıldı.
Kongrenin açılış konuşmalarında, Düzenleme Kurulu Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sonal, V. Ulusal Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Kongresi'nin Bursa’da yapılmasından dolayı memnuniyetini ifade ederek; verimli ve başarılı bir kongre geçmesi temennisinde bulundu ve Kongre hakkında genel bilgiler verdi.


Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ender Yarsan, Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek, Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneğinin çalışmaları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Bugüne kadar gerçekleştirilen Kongreler ile Derneğin etkinliklerini içeren bir slayt gösterisini katılımcılar ile paylaştı. Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sinan Sağlam da yaptığı konuşmada Farmakoloji ve Toksikoloji bilgisinin halk sağlığı ve hekimlik noktasındaki önemine vurgu yaptı. Bu alanda yapılan çalışmaların Bakanlık nezdinde de karşılık bulmasını ve ortak faaliyetlerin desteklenmesi gerekliliğini ifade etti. Kongreye yönelik desteklerini belirterek; başarılı bir etkinlik olması temennilerini ifade etti.
Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr. Abdülkadir Orman ise, Kongrenin düzenlenmesinde kendilerine her türlü desteği sağlayan Üniversite yönetimine ve Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Protokol konuşmalarının ardından Bursa yöresine ait türkülerden oluşan bir Müzik Dinletisi ile Açılış Seremonisi tamamlandı.
Kongre’de 3 Çağrılı Bildiri, 35 Poster, 23 Sözlü olmak üzere toplam 61 Bildiri sunuldu. Kongrenin yedinci oturumunda ise “Küresel Sağlık Riskiyle Yüzleşme: Antimikrobiyal Dirence Sektörel ve Bilimsel Yaklaşım” konulu bir panel düzenlendi. Başkanlığını Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi adına Prof.Dr. Ender Yarsan’ın yaptığı Panele Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halis Akalın, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sezgin Şentürk, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Cengiz, VİSAD adına Dr. Burhan Hacı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Ömer Faruk Bilgiç panelist olarak katıldı. Panel kapsamında güncel bir konu olan ve küresel anlamda endişe uyandıran Antimikrobiyal Direnç konusu farklı yönleriyle ve multidisipliner yaklaşımla ele alındı. Bu konuda beşeri ve veteriner hekimliği alanındaki güncel durum; ilaç sanayi yönüyle antimikrobiyal dirence yaklaşım, direncin fenotipik ve genotipik mekanizmaları değerlendirildi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı Stratejik Eylem Planına ilişkin bilgiler katılımcılar ile paylaşıldı. Tek Sağlık konseptine de uygun şekilde yapılan bu sunular ve değerlendirmeler konunun çok yönlü olarak tartışılmasına fırsat sağlamış oldu. Panel oturumu katılımcıların soru ve katkılarıyla olgunlaştırıldı; Plaket Töreniyle de tamamlandı.
Kongre’de verilen Poster birincilik ödülünü Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Pınar Arslan aldı. Sözlü sunular için de bir değerlendirme yapıldı ve birincilik ödülü Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğrencisi Erdem Arslan’a verildi.
Kongre sonunda dilek ve temenniler ifade edildi ve bir sonraki Kongre yeri belirlendi. Buna göre 2019 Kongre’sinin Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.
Yoğun bilimsel program ile birlikte Kongre sürecinde gerçekleştirilen sosyal program da başarılıydı. Sosyal program kapsamında, Bursa’nın doğal ve manevi güzellikleri, kültürel ortamı ile Cumalıkızık gezisi meslektaşlarımız tarafından ilgiyle ve beğeniyle karşılandı.
Bu vesileyle Kongre’de emeği geçenlere; sponsor kurum ve kuruluşlara, katkı sağlayanlara ve bütün meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

 

Prof.Dr.Ender YARSAN
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı